Бизнес и синдикати "за" фалитите на физически лица 11.06 | 10:59

За обществени поръчки са дадени 6 млрд. лева за 2012 г.

От Христина Рафаилова

Работодатели и синдикати се обявиха за правото на физическите лица да обявяват фалит. Камен Колев от Българската стопанска камара коментира пред Нова телевизия, че тази възможност трябва да бъде въведена, но тя да бъде подлагана на много строг контрол, за да бъде запазена целостта на банковата система.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че правото на фалит трябва да важи за физическите лица, тъй като те в момента носят много по-голяма отговорност от стопанските и юридическите лица, въпреки че гражданите имат много по-малки финансови възможности. 

Синдикалистът коментира и идеята за създаване на специализирани трудови съдилища. Според него в името на защитата на трудещите трябва да има поне специализирани състави, които да гледат такива дела. 

Колев каза, че те имат друго предложение за това как работниците могат да получат дължимите им заплати при фалит на съответното предприятие. От бизнеса смятат, че това може да се случи с ускоряване на процеса по обявяване на несъстоятелност на фирмите. Според него в момента заради бавенето на тази процедура стоят блокирани активи за милиони. С ускоряването на процеса ще се пребори проблемът с междуфирмената задлъжнялост, а оттам – и този с неизплатените заплати. 

Двамата коментираха и предстоящите промени в Закона за обществените поръчки. Колев потвърди констатацията на БОРКОР, че 98% от тръжните процедури се печелят от 2% от фирмите. Той каза, че критериите за участие в процедурите се пишат за определени предприятия и те са непосилни за малките фирми. Представителят на работодателската организация добави, че за 2012 година са усвоени 6 млрд. лева от обществени поръчки. 

Димитров за пореден път настоя с измененията да се въведат еднакви осигурителни и трудови стандарти за фирмите, спечелили тръжната процедура, и подизпълнителите. 

Колев коментира и обещаното от правителството намаляване на разрешителните и лицензионните режими за бизнеса. Според него трябва да отпаднат тези, които препятстват излизането на малките фирми на пазара. Благодарение на режимите пред средния и малкия бизнес има много високи бариери. От БСК предлагат лицензионните и разрешителните режими да придобият характер на регистрационни и удостоверителни. Разликата е, че при първите администрацията може да откаже на фирмите, а при вторите, като предприятието си подаде документите и ако те са пълни, администрацията не може да им откаже. 

Водещи

Най-четени