Бизнес климатът се подобрява през март 28.03 | 11:50

Мениджърите в строителството и търговията на дребно са по-оптимистични

От Симеон Досев

Бизнес климатът в строителството и в търговията на дребно се подобрява през март. В същото време мениджърите в промишления сектор не са толкова оптимистични, а показателят за сектора на услугите остава непроменен.

Като цяло общият показател на бизнес климата нараства с 1,2% спрямо равнището от предходния месец. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Показателят за бизнес климата в промишлеността се понижава с 1,3% в сравнение с февруари. Причина за това са по-неблагоприятните оценкина мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче анкетата отчита леко подобрение на оценките им по отношение на производствената активност, като и очакванията за следващите три месеца са тя да се увеличи.

Най-сериозните пречки за развитието на бизнеса в бранша продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.По отношение на продажните цени мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца. 

През март съставният показател за бизнес климата в строителството се повишава с 1,5%. Това се дължи на се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също благоприятни в резултат на изместване на мненията от запазване на дейността към увеличаване на същата.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават свързани с несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша. Мениджърите в сектора очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

При търговията на дребно е отчетен ръст от 7% спрямо месец по-рано. Това се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-голям оптимизъм се забелязва и в прогнозите им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. По отношение на продажните цени мениджърите не очакват промени през следващите три месеца.

Приблизително на равнището си от предходния месец остава през март бизнес климатът в сектора на услугите. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца са по-оптимистични.

Най-сериозният фактор, ограничаващ развитието на дейността в сектора, остава несигурната икономическа среда. На следващо място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Относно продажните цени очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Водещи

Най-четени