€33 млн. за проекти за енергийна ефективност 22.05 | 16:52

Ще бъдат финансирани проекти на ВиК-дружества, общини и др.

От iNews.bg

Проекти за близо 33 млн. евро ще бъдат финансирани по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", чиито официален старт бе даден днес. Бюджетът е увеличен двойно в сравнение с предишния програмен период, когато бенефициентите разполагаха с 15.6 млн. евро. С предвидените средства ще бъдат финансирани дейности за улично осветление, оползотворяване на геотермална и хидро- енергия, енергийна ефективност в сградите и други. През настоящия програмен период бенефициенти могат да бъдат и представители на бизнеса, които биха желали да подобрят ефективността на техните производства.

Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Благодарение на стратегическото партньорство между Министерството на енергетиката и Дирекцията за водни ресурси и енергия на Кралство Норвегия и Националния енергиен орган на Исландия, програмата се развива успешно в България, в резултат на което бюджетът й е увеличен двойно през настоящия програмен период.

Основната цел на програмата е намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките. Тя ще бъде постигната чрез повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините, както и повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност.

Намаляването на енергийното потребление чрез мерки за енергийна ефективност, в съчетание с използването на енергия от възобновяеми източници, има важна роля за подобряване сигурността на енергийните доставки, опазването на околната среда, както и за създаване на възможности за икономически растеж и работна заетост.

Министерството на енергетиката бе програмен оператор и на програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", която действаше в програмния период 2007 – 2014 г. Тогава бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност в 115 сгради общинска собственост. Като резултат от дейностите по програмата бяха спестени близо 72 хил. тона емисии въглероден диоксид и над 5.6 хил. мегаватчаса енергия на годишна база.

За какво ще се използват средствата по новата програма?

Общините и ВиК дружествата могат да разчитат на финансиране в размер на 3.5 млн. евро по процедурата за ефективно използване на хидроенергийния потенциал. Използването на геотермална енергия за отопление и охлаждане ще бъде подпомогнато със средства в размер на 3.4 млн. евро. По тази процедура бенефициенти могат да бъдат държавата и общините. С 8.2 млн. евро ще се финансират проекти за рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура, по които могат да кандидатстват общините. За подобряване на енергийната ефективност в сгради са отделени 10.7 млн. евро. Енергийната ефективност и оползотворяването на геотермална енергия в промишлеността се финансира със средства в размер на 2.5 млн. евро. Още около 1.1 млн. евро са предвидени за малки грантови схеми за обучения. Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще получи 350 хил. евро за извършване на проучване за хидроенергийния потенциал, а Националната електрическа компания – 2.470 млн. евро за система за прогнозиране, контрол и управление на състоянието на ВЕЦ и язовирите.

Водещи

Най-четени