„Активни потребители“: 6 майонези се правят без яйца 13.06 | 08:40

Голяма част от Е-тата в нея са причиняват алергии, смята д-р Байкова

От iNews.bg

Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца. При 9 проби пък е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта, показва изследване на Асоциация "Активни потребители".

 "Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза”, заяви д-р Сергей Иванов пред Нова ТВ. "Оказа се, че в нашата има много други компоненти, като Гума гуар, гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати”, обясни д-р Иванов.  В американския стандарт за майонеза например нямало никакви въглехидрати.

"Тук има само калории и нищожна хранителна плътност”, заяви д-р Байкова.  По думите ѝ голяма част от Е-тата в майонезата са алергени.

 

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред БиТиВи пък Богомил Николов от "Активни потребители”. Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, обяви още той.

Водещи

Най-четени