"Алфа банк" взима контрол върху "Капитал" и "Дневник" 30.11 | 10:01

Досегашният собственик и издател "Икономедиа" не е обслужил кредит към финансовата институция

От Кремена Бедерева

Българският клон на гръцката "Алфа банк" ще придобие контрол върху вестниците "Капитал" и "Дневник".

До това положение се стига, тъй като досегашният собственик и издател "Икономедиа", с акционери Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял), не е обслужил кредит към финансовата институция. Това става ясно от справка на Econ.bg в Търговския регистър.

"Икономедия" и "Алфа банк" са сключили договор.

Двете издания и всички активи на "Икономедиа" са били заложени в края на юни миналата година срещу кредит 8,88 млн. евро. Ипотекирани са марките "Капитал", "Дневник", "Хоремаг", "Кариери", "Строителство и градът", техните уеб сайтове, офисът на "Икономедиа", няколко лаптопа, няколко дигитални камери, мобилни телефони, гардероби, телевизори, автомобили и др. Заложена е и редакционната политика на всички издания, заедно със сайта за снимки Foton.bg.

На 1 юли 2011 г. "Алфа банк" АД и "Икономедиа" АД са сключили договор за особен залог върху търговско предприятие. Според него при неизпълнение банката може да предяви претенции върху всички активи от заложеното имущество.

В споразумението между двете страни е записано: "Залогододателят е длъжен в седемдневен срок от съобщението за пристъпване към изпълнение да предаде доброволно на банката или на посочено от нея лице всички активи включени в заложеното имущество".

"Икономедиа" има 431 931 евро просрочени задължения (главница и лихви), които е трябвало да бъдат погасени към 25 септември тази година. Това не се е случило и сега банката пристъпва към изпълнение на особения залог, учреден в нейна полза.

По силата на договора за кредит за изпълнителен директор на "Икономедиа" е назначен 39-годишният Пламен Божинов. За да вземе контрол над изданието, трезорът трябва да изчака вписването на документите в Търговския регистър.

Водещи

Най-четени