"Атомстройекспорт" отговори на препоръките по техническия проект за АЕЦ "Белене" 08.08 | 16:44

Агенцията за ядрено регулиране е изготвила 114 препоръки

От Петя Михайлова

Изпълнителят на строителството на АЕЦ Белене, руската държавна компания "Атомстройекспорт", представи на българската Агенция за ядрено регулиране /АЯР/ пълния комплект отговори на препоръките на експертите за техническия проект на АЕЦ "Белене, съобщава РИА Новости.

"Според резултатите от анализа на техническия проект на АЕЦ "Белене" българската агенция за ядрено регулиране изготви 114 препоръки, които трябва да бъдат изпълнени до одобряването на техническия проект. Към настоящия момент "Атомстройекспорт" предостави на АЯР отговори на всички интересуващи я въпроси", се казва в съобщението на компанията.

През януари 2010 г. техническият съвет на Националната електрическа компания на България одобри техническия проект за АЕЦ "Белене", вкл. междинния отчет на обосновката за безопасност и вероятностен анализ за безопасността.

След одобряването им документите бяха предадени за разглеждане в АЯР, където през септември 2010 г. се проведе обсъждане на междинни отчет за безопасност на електроцентралата с участието на европейски и руски специалисти. През октомври мисията IPSART на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) с участието на специалисти от НЕК, Worley Parsons и руски организации обсъдиха вероятностния анализ за безопасността на АЕЦ "Белене".

Международният търг за съоръженията на АЕЦ "Белене" беше обявен през 2005 г. "Атомстройекспорт" спечели, като договорът с НЕК беше сключен през януари 2008 г. През 2009 г. от проекта излезе германската RWE, която беше поела 49% от финансирането при контролен пакет от 51% за българското правителство.

Българският премиер Бойко Борисов нееднократно е заявявал, че България се съмнява в целесъобразността на строителството на АЕЦ "Белене.

През юли българската и руската компании си размениха взаимни обвинения и заплахи за съд заради неизпълнени договорености. Руската "Атомстройекспорт" обяви, че завежда иск срещу България заради неплатени 58 млн. евро. От своя страна, българската НЕК заяви, че руската компания ѝ дължи 61 млн. евро и има възможност да бъде заведен контраиск в арбитражния съд в Женева.

Водещи

Най-четени