"Булгаргаз": Недостиг на газ не се предвижда 25.09 | 16:25

Шефът на дружеството опроверга председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев

От Ралица Стоянова

"Недостиг на газ не се предвижда и по никакъв начин в нашите планове го няма". Това каза на извънреден брифинг изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от Агенция "Фокус".

Ако не "Булгаргаз”, ще има други дружества, които ще доставят газ. Газът за България няма да спре, стига да няма политически проблеми или други причини, които са извън територията на страната или терористичен акт, който да разруши инфраструктурата.

Финансовото положение на "Булгаргаз" е тежко, има доста затруднен паричен поток. Дружеството се стреми да договори с доставчиците си отстрочка във времето на някои от плащанията, тъй като има заем от 60 млн. лева.

По-рано днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев заяви, че има недостиг на газ заради увеличеното потребление през зимата.

ДКЕВР ще приеме на закрито заседание утре (26 септември) предложението на "Булгаргаз" за намаляване на цената на газа от 1 октомври с 0,67%. Намалението се отнася за четвъртото тримесечие на 2012 г.

Цената на тока няма да се променя до юли 2013 година. ДКЕВР не води преговори, заяви Семерджиев по повод искането на производителите на електроенергия от ВЕИ да се преразгледа таксата за достъп за производителите на зелена енергия до електроразпределителната система на страната.

Водещи

Най-четени