"Булгаргаз" очаква с 27% по-скъп газ от 1 април 10.02 | 19:01

Едно от основанията за поскъпването е попълването на запаси в хранилищата на компанията

От Деляна Петкова

От 1 април цената на природния газ ще се увеличи със 166,27 лева или почти 27%. Новата цена трябва да бъде валидна за цялото второ тримесечие на 2012 година.

Това гласи официалната прогноза, публикувана на страницата на "Булгаргаз". Обикновено държавният газов доставчик публикува своята прогноза около месец преди от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се произнесат дали ще има промяна в цените.

Ако заявлението на компанията бъде одобрено от регулатора, от 1 април за 1000 куб. метра газ ще се плаща 786,43 лева без ДДС.

Сред причините за искания ръст са преминаването на подземното хранилище от режим добив на режим нагнетяване, т.е. попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси. Стойността на увеличението се завишава и от разликата между заявената от "Булгаргаз” ЕАД и реално утвърдена от ДКЕВР продажна цена за обществена доставка на природен газ през първо тримесечие на 2012 г.

В края на миналата година ДКЕВР одобри увеличение на цената на "синьото" гориво с 4,34% от 1 януари 2012 година.

По този начин цената на топлоенергията за първите три месеца на годината остана непроменена. Преди това от "Булгаргаз" поискаха доста по-драстично поскъпване - в размер на 17,61%.

Окончателното решение на газовия доставчик ще стане ясно на 9 март, когато ще бъде внесено официално предложението в ДКЕВР.

Водещи

Най-четени