„Булгаргаз“ спря доставките за Топлофикация-Бургас 06.06 | 12:28

Дружеството спира да работи, градът остава без топла вода

От Филипа Тодева

"Булгаргаз" прекрати доставките на природен газ до Топлофикация-Бургас, с което я принуди да прекрати работа. Това съобщиха от топлофикационното дружество, предаде БТА.

Доставчикът е изискал дължими плащания за 4,6 млн. лв. да му бъдат изплатени в рамките на един месец. По думите на директора на Топлофикация-Бургас Въльо Дучев, това е невъзможно, защото дружеството трябва да покрива и текущите си задължения за газ, с които разликата между търсената сума и месечните приходи нараства над два пъти. 

"Това обрича над 100 000 граждани и гости на Бургас да останат без топла вода в разгара на летния сезон. Спира се топлата вода и за много административни сгради и институции в града. Със спирането на суровината, ТЕЦ -Бургас няма да може да произвежда и електрическа енергия за националната електрическа система", каза още той.

Според него, подобно действие от страна на единствения държавен монополист представлява политически и икономически рекет с изключително тежки последици, както за икономиката, така и за качеството на живот в морския град.