„Булгартрансгаз“ не е уведомяван за подизпълнител в строежа на „Балкански поток“ 25.02 | 15:15

Към момента газопроводът се строи на територията на 15 общини в 5 области

От iNews.bg

Към настоящия момент, "Булгартрансгаз" не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора за изграждане на продължението на "Турски поток" на българска територия, известен също и под името "Балкански поток". Това съобщиха от компанията във връзка с появилата се информация от Белград, че регистрирана там руска компания, строяща продължението на газопровода на сръбска територия след границата с България се включва в изграждането на тръбата и у нас като подизпълнител на консорциума "Аркад", който спечели конкурса, обявен от българската компания.

От "Булгартрансгаз" отбелязват, че следва да се имате предвид, че правоотношенията по договора за изграждане на обекта са между възложителя и изпълнителя, като съответно изпълнителя носи отговорността за изпълнението. В тази връзка, възложителят ("Булгартрансгаз" - бел.ред.) няма право да влияе върху организацията на изпълнение, създадена от Обединение "Консорциум Аркад".

От "Булгартрансгаз" уточняват още, че към настоящия момент се работи на територията на 15 общини в пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби или 239,36 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км. Разнесените тръби по трасето са 139 км, от които са заварени 103 км.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС "Нова Провадия", в землището на с. Ветрино, област Варна и КС "Расово", в района на с. Расово, област Монтана.

След проведена открита процедура по ЗОП, за изпълнител на компресорните станции беше определен участникът ДЗЗД "ФЕРОЩАЛ БАЛКАНГАЗ", с когото е сключен договор за проектиране, доставки и изграждане на 03.10.2019 г.

Към настоящия момент договорът се изпълнява съгласно договорните срокове, изработват се необходимите инвестиционни проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура.

С цел спазване екологичното законодателство на Република България за КС "Нова Провадия" е необходимо провеждането на процедура по оценка въздействието върху околната среда, за което в началото на месец март 2020 г. с определения за изпълнител участник ще бъде сключен договор след проведена обществена поръчка по ЗОП.

Водещи

Най-четени