„Бургас-Александруполис“ отново излиза на дневен ред 19.02 | 10:53

Проектът ще бъде обсъден в междуправителствена комисия

От Десислава Маданска

Въпросът за строителството на петролопровода "Бургас- Александруполис" отново е на дневен ред. Проектът ще бъде обсъден по време на руско-българската междуправителствена комисия на 7 и 8 април. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак пред ИТАР-ТАСС.

"Изхождаме от факта, че въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта споразумението от 2007 г. между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа. Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане", каза Новак. 

Министърът припомни, че според Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 г. предвижда определени условия за излизане от международно споразумение. Това може да стане според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници, допълва БТА.

Новак отчита, че към момента няма постигнато взаимно съгласие. Според него не бива да се  заявява, че проектът завинаги е останал в историята. По думите му изграждането на петролопровода е замразено, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му.

Министърът отчита, че от проекта се интересуват както руските доставчици, така и европейските купувачи. В момента общият обем на инвестициите на всички заинтересовани страни е 20 млн. евро. Споразумението за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Маршрутът на съоръжението би  трябвало да премине от Бургас до гръцкия град Александруполис на Егейско море. Тръбопроводът с дължина 285 км трябваше да осигури доставки на руски петрол до Александруполис през българска територия, заобикаляйки Босфора и Дарданелите.  Капацитетът бе планиран за 35 млн. тона годишно, които по-късно трябваше да бъдат увеличени до 50 млн. тона.

През декември 2011 г. правителството на България обяви решението си да излезе от проекта. Българският парламент гласува с голямо мнозинство за прекратяване на междуправителствения договор за строителството на петролопровода.

Водещи

Най-четени