"Газпром" му намери цаката – реализира "Южен поток" с Австрия и България 30.04 | 11:59

В Москва е подписан меморандум с Виена за реализиране на проекта

От iNews.bg

Русия и "Газпром" са готови на всяка цена да реализират "Южен поток" и България е част от плановете на Москва. 

Преди ден газовият гигант е подписал меморандум за изпълнението на австрийската част на енергийния проект, информира EurAkticv. На церемонията в Москва са присъствали шефът на "Газпром" Алексей Милер и председателят на борда на директорите на OMV.

В документа пише, че крайната точка на тръбата ще бъде в Баумгартен Австрия, като тя ще идва от брега на Българското Черноморие и ще минава през Сърбия и Унгария. 

В меморандума се посочва, че тази част от "Южен поток" ще има капацитет от 32 млрд. кубически метра годишно. 

Всички нужни разрешения за реализирането на проекта пък ще са готови до края на 2015 г. Първите доставки по тръбата се очакват през 2017 г. Пълната експлоатация на газопровода от страна на Австрия е планирана за 2018 г. 

"Ако тази част от проекта се реализира, реализирането на "Южен поток" ще се върне към първоначалния си вид, който предвижда неутрализирането на "Набуко", който би трябвало да доставя азербайджански газ до Баумгартен. "Набуко" беше изоставен, след като Азербайджан реши да "захранва" Трансадриатическия газопровод, който ще доставя синьо гориво до Италия през Албания и Гърция", пише медията. 

Оттам припомнят изказването на енергийния министър Драгомир Стойнев, че всички юридически пречки за проекта ще бъдат премахнати и реализирането на територията ни ще започне през юни. 

Преди дни Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, на която министърът е предоставил информация, че страната ни не нарушава законите на ЕС, приемайки законови промени във връзка с реализирането на "Южен поток".

Тогава шефът на икономическото ни ведомство каза, че ГЕРБ са предоставили грешна информация на Йотингер за готвените изменения. 

Най-четени