"Газпром" намалява с над 11% цената на газа за България 30.03 | 17:00

Намалението ще важи през следващите 9 месеца

От Андриян Георгиев

Цената на газа за България ще бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април, сочат предварителните разчети, оповестени днес в "Газпром". Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Това стана ясно, след като приключи срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с председателя на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер, съобщи БНР.

"Газпром" е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането ѝ.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента, стана ясно от думите на министър Делян Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. 

В рамките на април работните групи ще уточнят точно за каква стойност става дума. 

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта АЕЦ "Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Путин и Борисов е налице политическата воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Водещи

Най-четени