„Газпром“ обеща да пусне газа от „Турски поток“ през България 29.06 | 18:03

Директна тръба обаче може да има само при 100% гаранции от София и ЕК, каза Милер

От iNews.bg

Газът от "Турски поток" може да тръгне през България към Европа. Това стана ясно от думите на шефа на "Газпром" Алексей Милер. Това би могло да се случи след о-малко от 2 години.

"Газът от втората тръба на "Турски поток" може да тръгне през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария в началото на 2020 г.", каза той, цитиран от ТАСС. Милер уточни, че това ще може да се случи при въвеждане в експлоатация според проектната мощност на изграждащия се газопровод по дъното на Черно море до югоизточната ни съседка. Шефът на руския газов гигант уточни, че не може да назове в момента точната дата, но със сигурност първите две тръби на "Турски поток" ще заработят до края на 2019 г.

От думите на Милер излиза, че подобен транзит би станал алтернатива на спрения преди години проект "Южен поток", който предвиждаше директен газопровод между руския и българския бряг на Черно море. Синьото гориво по него трябваше да пристига именно у нас в района на Варна, след което да продължи по нови тръби през Сърбия и Унгария до Италия и Австрия. Сега обаче за транзита към Европа явно ще се използват нашите тръби. Като днес Милер уточнява в изказването си, че България, Сърбия и Унгария са взели решение да развиват газопреносните си мрежи.

От ТАСС пък припомнят, че в края на миналия месец руският президент Владимир Путин е потвърдил пред българския премиер Бойко Борисов по време на срещата им в Москва, че "Газпром" работи по вариант за отклонение на едната тръба от "Турски поток" в посока България. А днес Алексей Милер отбелязва, че изграждане на директен газопровод между Русия и нашата страна би било възможно единствено, ако Москва получи 100-процентови гаранции както от София, така и от Европейската комисия.

Водещи

Най-четени