"Газпром" с апетити към Европа след затварянето на АЕЦ 20.06 | 14:16

Анализатори нарекоха 2035 г. златен век за газовата индустрия

От Петя Михайлова

Руският газов гигант "Газпром" разглежда перспективите за развитие в Европа, където много страни се отказаха от използването на атомната енергетика след катастрофата в японската АЕЦ "Фукушима" и планира да заеме позиции на пазара на европейската електроенергия, съобщава Интерфакс.

"Заедно с "Газпром енергохолдинг" проучваме най-перспективните пазари и до края на 2011 г. ще определим списъка от перспективни проекти с оглед на закриването на АЕЦ в Германия и Швейцария", заяви заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев.

"Ние искаме да бъдем не само доставчици, но и оператори на електричество", каза той.

По думите му компанията не се интересува от топлинг (преработка на чужд материал). Gazprom Marketing and Trading има сериозен опит на пазара на електроенергия и съпътстващите борсови инструменти. Компанията отдавна доставя на клиентите си пакетни решения на енергийния пазар.

"Газпром" обсъжда възможност за сътрудничество в тази област с немския енергиен гигант Е.ОН. Според Медведев такива перспективи се обсъждат и с Wintershall, като скоро ще се състои среща и с шефа на RWE Юрген Гросман.

В началото на юни Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прогнозира в свой доклад, че световното потребление на природен газ ще надвиши 50% през 2035 г. в сравнение с показателите от 2010 г. Експертите от МААЕ вече нарекоха 2035 г. "златен век" за газовата индустрия.

Перспективите за газовата индустрия се укрепиха, след като страните от Евросъюза обявиха намеренията си да се откажат от АЕЦ. Природният газ има всички шансове да стане главен енергиен ресурс на Европа, ако страните от ЕС се откажат от строителството и използването на АЕЦ след Германия.

В края на май за перспективите пред газовата индустрия писа "Файненшъл таймс". Според изданието дялът на газа в енергоресурсите на Европа съставлява 23%, а ядрената енергетика - 28%. 19% от енергийните потребности на европейците се удовлетворяват от алтернативни източници на енергия, вкл. вятър, слънце и биогориво.

Водещи

Най-четени