"Газпром" си получава парите за газа от Украйна 04.03 | 11:06

Транзитът на горивото към Европа не е спрял

От Петя Бързилска

Руската газова компания "Газпром" продължава да получава плащания за потреблението на газ от украинската страна въпреки честите им забавяния. За това съобщи пред ИТАР-ТАСС представител на газовия гигант от Лондон.

Той добави, че Украйна продължава непрекъснатия транзит на газ през своята територия към Европа.

По-рано пред руската агенция министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан съобщи, че Украйна възнамерява в най-близко време да погаси 400 млн. долара от дълга си към "Газпром". Целият му размер възлиза на 1.5 млрд. долара. По думите му тези 400 млн. долара са заплащане за газа доставен на Украйна през февруари.

Припомняме, че преди дни руската газова компания обяви, че ще отмени намалението на цената на природния газ, ако страната не погаси натрупания до момента дълг от 1,55 млрд. долара. Тогава от "Газпром" заявиха, че към момента транзитът върви нормално, но украинската страна трябва да плати за горивото.

Вчера пък газовият гигант предупреди, че газовите доставки за Европа могат да прекъснат.

Богатството на двамата инвеститори Генадий Тимченко и Леонид Микелсън, притежаващи почти половината от "Газпром", намаля с 3,2 млрд. долара на фона на сриването на световните акции във вчерашната борсова търговия.

Водещи

Най-четени