"Газпром“ стъпва отново в Европа чрез RWE 15.07 | 07:05

Руският монополист заяви, че германската RWE е стратегическият му партньор

От Елена Коцева

"Газпром" и германската RWE имат намерение да станат стратегически партньори в производството на електрическа енергия в Европа. Това се казва в съобщение на руския концерн.

В изявлението си "Газпром" дава обещание в близките няколко месеца на преговаря по енергийни проекти само с RWE. Двете компании са подписали меморандум, който предполага създаването на обща компания, която да обедини подконтролните електростанции в Германия, Великобритания и други страни, които работят с природен газ и

Електроенергетиката е едно и приоритетните направления на дейността на "Газпром" в Европа. С оглед на последните решения на германското правителство за съкращаване на програмата за ядрена енергия ние виждаме перспективите за строителството в германия на нови, съвременни електростанции, които работят с природен газ, е посочил изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер.

Reuters напомня, че в края на юни месец "Газпром" заяви, че иска да инвестира в германската енергетика. Тогава заместникът на Милер, Александър Медведев заяви, че концернът води преговори за строителство и с E.ON, Wintershall, RWE, както и с други независим компании.

Покрай това изявление обаче антимонополната служба в Германии заяви, че ще обърне внимание на инвестициите на на руския монополист и отношенията му с RWE.

Отказът на Германия от развиване на ядрената енергетика ще удари по-силно RWE отколкото други компании. Може дори да стане така, че RWE да стане обект на поглъщане от страна на по-силни компании.

По оценките на "Газпром" нуждата от природен газ на Германия ще нарасне с поне 20 милиарда кубически метра годишно. Затова и "Газпром" е готов да развива мощности в системата на Германия на равни партньорски начала.

Германия одобри план за закриване на ядрените си реактори до 2022 година след ядрената авария във Фукушима -1" в Япония през март месец.

E.On и RWE имат намерение да обжалват това решение в съда и да искат компенсации.

Водещи

Най-четени