“Градче на енергетика“ на площадката на ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ ще пази служителите от COVID-19 29.04 | 14:04

Топлоцентралата и ВяЕЦ „Свети Никола“ продължават да гарантират енергийната сигурност на страната, спазвайки мерките за ограничаване на епидемията

От iNews.bg

"Градче на енергетика" на площадката на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" изгради за свои служители AES България. Проектът е част от плана на компанията за гарантиране на непрекъсваемост на енергийните доставки и гарантиране енергийната сигурност на страната в периода на COVID-19 пандемията. В "градчето на енергетика", което е изградено от 31 напълно оборудвани контейнера със спални и санитарно-битови помещения, ще бъдат настанявани специалисти от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" в случай на задълбочаване на кризата с COVID-19. В модерните контейнери ще бъдат изолирани за 2 седмици на ротационен принцип служители, които са пряко ангажирани с производството на електроенергия и ключовите дейности на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово". Преди влизането си в "градчето на енергетика" всички служители ще бъдат изследвани, за да се гарантира, че не са заразени с коронавирус. За тях ще бъдат осигурени храна и напитки и всичко необходимо за ежедневието им.

Контейнерите са разположени на различни локации на територията на централата и депото, за да се намали контактът между служителите. В рамките на централата е обособено и помещение за карантина, което ще бъде използвано в случай на поява на лице със симптоми на коронавирус до пристигане на екипите на РЗИ и Спешна медицинска помощ.

Подобен план за работа е разработен и за ВяЕЦ "Свети Никола", където поради малкия брой служители тяхното продължително пребиваване е подсигурено в работните помещения на вятърния парк.

"Всички помещения за временно пребиваване на служителите ни са напълно оборудвани с всичко необходимо от битово естество, така че колегите ни да имат нормални условия за живот и уют след като се приберат от смяна. Напълно разбираме емоционалната страна на това да не можеш да се прибереш вкъщи при семейството си и високо оценяваме отговорността, с която нашите специалисти поддържат работата на централата. Правим всичко възможно ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" да продължи да гарантира сигурността на българската енергийна система, дори ако възникнат извънредни условия за работа", коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

В AES България е в ход вътрешен план за действие при криза, който предвижда още редица мерки за запазване живота и здравето на служителите в генериращите мощности на компанията в условията на епидемия с COVID-19.

От началото на извънредното положение на 13 март до днес най-модерната въглищна централа в България – ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", и най-големият вятърен парк в страната – ВяЕЦ "Свети Никола", произведоха повече от 382 000 Мвтч. електроенергия за българските потребители. Това количество би било достатъчно да задоволи средното месечно потребление на 1 350 000 домакинства в страната.

Всичко това за пореден път показва отговорността на AES България към българското общество и ключовата роля на производствените мощности на компанията за гарантиране енергийната сигурност на страната.

Ръководството на AES България благодари на всички свои служители за силния дух и за високия професионален и граждански дълг, които проявяват и в тежките условия на COVID-19.

Водещи

Най-четени