“Гражданска отговорност” скача с до 10% 06.11 | 16:20

Около 220-225 лв. се очаква да достигне цената на застраховката в края на годината

От Олга Андреева

Застраховката "Гражданска отговорност”, която е задължителна за шофьорите, поскъпва с до 10%. Асоциацията на българските застрахователи оправдава увеличените цени с големите щети, които правят румънските водачи.

Непрекъснато увеличаващите се катастрофи, които правят румънските шофьори, с купени и застраховани у нас автомобили, са основната причина за поскъпване на застраховката, коментират застрахователите.

"Последните две години имаме масово купуване на български автомобили от граждани от съседните страни и от румънски. Там обезщетенията са доста по-високи. Всичко това води и до ръст в обезщетенията на застрахователните компании”, обяснява Коста Чолаков пред bTV.

През следващите три месеца поне 800 хиляди шофьори ще трябва да подновят застраховките си на по-високите цени.

През 2008 г. "Гражданска отговорност” е струвала средно 144 лева, сочат данни на Комисията за финансов надзор и застрахователния бранш. В края на тази година се очаква цената да е около 220 - 225 лева. 

Бонус системата, която вече действа в Западна Европа, а именно - съвестните шофьори да плащат по-ниска застраховка, а рисковите - много по-висока, ще навлезе масово на българския пазар през 2013 г. В момента компаниите предлагат такива отстъпки само на дългогодишните си клиенти.

Според анализите на застрахователите най-внимателни са шофьорите над 35 години и в малките градове и села и за тях застрахователите предвиждат по-големи отстъпки от цената на застраховката. 

Съществува вариант за намаляване на "Гражданска отговорност” с 1,50 лева, ако парламентът отмени задължението всяка кола да има стикер, залепен на предното стъкло (такава е цената на самата лепенка). След въвеждането на единната информационна система и така наречената електронна полица, залепването на такъв стикер ще бъде ненужно, тъй като КАТ ще могат да проверяват дали шофьорът има сключена застраховка по регистрационния номер на колата.

Водещи

Най-четени