"Девин" подвежда клиенти с изворна вода 01.04 | 17:39

Фирмата е заплашена от глоба в размер на 10 хил. лв.

От Елица Елефтерова

Бутилиращата компания "Девин" АД заблуждава потребителите си с изворната вода, която им предлага. Констатацията е направена от Комисия за защита на потребителите (КЗП), а повод за проверката са жалбите, подадени в комисията.

Експертите са установили, че компанията предлага минерална и изворна вода под едно и също име, което подвежда хората. Причината е, че "Девин" е наименование на минерално находище в едноименния град, от който се добива минерална вода Девин, и е регистрирано географско означение за минерална вода.

Предлаганата като DEVIN изворна вода е от извор "Балдаран", който е в землището на село Фотиново, а не от находище "Девин", съобщава Econ.bg.

По тази причина дружеството има забрана да продава изворна вода, добивана от "Балдаран" под марката "Девин".

От Патентното ведомство посочват, че компанията е подала заявка за регистрация за марката "Девин" само за продуктите "натурална минерална вода" и "газирана натурална минерална вода" с регистрирано географско указание "девинска натурална минерална вода".

Решението на КЗП все още не е влязло в сила, тъй като подлежи на обжалване в 14-дневен срок. Заповедта е връчена, но към момента от дружеството не са подали възражения.

Ако компанията реши да обжалва, предстои дело. Ако се откаже — заповедта влиза в сила. Глобата е в размер на 10 000 лв.

Водещи

Най-четени