"Зеленият бизнес" завладява Техническия панаир в Пловдив 26.09 | 14:02

Ще бъдат обсъдени проблемите с качеството на въздуха в 30 града у нас

От Кремена Бедерева

244 фирми, сред които 150 чуждестранни, ще се представят за първи път на Международния технически панаир, който започва днес (26 септември) и ще продължи до 1 октомври 2011 г. в Пловдив.

Ще бъдат показани над 80 новости. Страна-партньор на "Есен 2011" е Русия.

Акцент в изложението е "зеленият" бизнес. На него е посветен и Денят на зелената енергия, който се организира за първи път от Енергийна агенция - Пловдив и панаира на 28 септември.

Ще бъдат обсъдени проблемите с качеството на въздуха в 30 града у нас, възможностите за въвеждане на по-чисто отопление и по-чист транспорт, промените в климата и свързаните с тях предизвикателства, обясни Клементина Хаджиева, експерт в агенцията.

Три електрически коли, които вече са в серийно производство, ще бъдат изненадата на "Автомобилен салон Пловдив".

Посетителите ще могат да се запознаят с най-новите технологии, машини и оборудване по щандовете на десетте международни изложби: "Акватех" (за технологии и управление на водите), "Аутотех" (за транспорт и автосервизно оборудване), Елтех (за електроника и електротехника), "Енеко" (за енергетика и екология), " Инфотех" (за информационни технологии), "Машиностроене", "Стройтех" ( за строителни материали, машини и технологии), "Химия", "Интермин експо" (за минна индустрия) и "Автомобилен салон Пловдив".

Близо 50 събития - конференции, семинари, презентации, бизнес форуми, консултации и дискусии, са предвидени в деловата програма на Международния технически панаир.

От Панаира съобщиха, че посетителите ще могат да видят и енергоспестяващи устройства за икономисване на 40% от тока, изразходван в офиси, хотели и домове.

Първият български локомотив от типа "2 в 1", който може да се движи и по релси, и по шосе, ще бъде сред експонатите на панаира.

Ще бъдат представени и керемиди, които снабдяват дома с енергия от слънцето.

Водещи