„Икономедиа“ погаси всичките си дългове към „Алфа банк“ 21.12 | 17:42

Медийната група има 431 931 евро просрочени задължения към банката

От Кремена Бедерева

Медийната група "Икономедиа" погаси всичките си дългове към "Алфа банк". Това се казва в съобщение на Съвета на акционерите на компанията. Парите са били преведени сметките на трезора днес, пише в-к "Преса".

Съобщението идва седмици, след като "Алфа банк" обяви, че поема контрола върху медийната група, която има 431 931 евро просрочени задължения. Те е трябвало да бъдат погасени към 25 септември тази година.

"Причината за това решение, независимо от безспорния юридически факт, че задълженията не са предсрочно изискуеми, е че с некоректните си и незаконни опити да установи контрол над "Икономедиа", банката започна да нанася сериозни вреди на бизнеса на компанията и да застрашава независимостта на медиите. В момента "Икономедиа" няма банкови, както и каквито е да е други финансови задължения, освен към своите акционери", се казва още в съобщението на "Икономедиа". 

С определение от 3 декември състав на Софийския градски съд (СГС) спря влизането на "Алфа Банк", клон България в "Икономедиа". Така на практика се спря блокирането на имуществото на дружеството и вкарването в него на нов управител.

На 30 октомври "Алфа банк" обяви, че е подала документи за вписване в Търговския регистър на нов изпълнителен директор на издателя на "Капитал" и "Дневник" и поема контрола над активите на "Икономедиа" заради три просрочени кредита.

Тогава от банката посочиха, че собственикът и издател "Икономедиа", с акционери Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял), не бе обслужил кредит към финансовата институция.

В "Икономедиа" акционери са Теодор Захов (с 49%) и Иво Прокопиев (с 51% дял). Прокопиев е крупен бизнесмен, притежаващ над 100 фирми. Според данни на различни институции обаче дълговете на "Икономедиа" към "Алфа банк" бяха съвсем малка част от задълженията, които има Прокопиев. Според кредитния регистър на БНБ неговият бизнес дължи общо около 440 млн. лв. (преди изплащането на задълженията към "Алфа банк") към поне 10 банки у нас.

Най-много са задълженията на фирмите му към две от най-големите банки у нас - "Уникредит Булбанк" и ДСК. Само един от заемите е на стойност 171 млн. лв. Към чуждестранен клон на същата финансова институция задължението пък е в размер на 164,4 млн. Най-голям кредитен длъжник с близо 130 млн. лв. към друг голям роден трезор е водещата му компания - "Алфа финанс холдинг" АД. За обезпечение са заложени активи в Силистра  като търговско предприятие.

За кредит от 39 млн. лв. е заложено и "Алфа кепитъл мениджмънт" ООД, което не е върнало нито лев от дълга си и е в ликвидация със срок 31 декември 2011 г.

Прокопиев е собственик и на завода "Каолин" АД в русенското село Сеново. Както и другите му притежания, предприятието е затънало в дългове - в средата на 2010 г. има кредит от 72,389 млн. лв. към УниКредит Булбанк. Година и половина по-късно задължението е намаляло наполовина - 33 млн.

Най-четени