"Комерсант": Няма поводи строителството на "Турски поток" през България да бъде оспорено 24.11 | 12:00

Маршрутът през Гърция не позволява на "Газпром" да изпълни задачата си да създаде алтернатива на украинския маршрут за снабдяване на балканските страни, твърди авторът на публикацията във вестника Юрий Барсуков

От iNews

"Не виждам формални поводи строителството на газопровода "Турски поток" през България да бъде оспорено". Това каза пред "Хоризонт", в първи коментар за българска медия, авторът на публикацията във вестник "Комерсант" Юрий Барсуков:

"Причините са предимно от географски характер, защото маршрутът през Гърция не позволява на "Газпром" да изпълни задачата си, а задачата е да създаде алтернатива на украинския маршрут за снабдяване на балканските страни. Ако "Газпром" беше избрал Гърция, то можеше да снабдява съответно Гърция, България, доколкото тя граничи съответно с Турция, но по никакъв начин не би могъл да снабдява Сърбия и би имал много гоуеми трудности със снабдяването на Унгария. От техническа гледна точка, от гледна точка на базовия бизнес, маршрутът през България, Сърбия, Унгария беше оптимален и всъщност единствено възможен."

Според журналиста Юрий Барсуков, България би печелила около 200 милиона долара на година от транзитни такси. Пред "Хоризонт" той коментира, че в сравнение с "Турски поток", проектът "Южен поток" е бил по-изгоден за България. 

Водещи

Най-четени