"Кремиковци" ще бъде под постоянен надзор, обещават данъчните 27.04 | 10:01

Сделката е доста мистериозна, коментира шефът на НАП

От Деляна Петкова

Сделката с "Кремиковци" е доста мистериозна, коментира пред bTV изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов във връзка с данъчните проверки.

Той поясни, че първоначално се знаеше, че 25-годишен младеж с регистрация на фирма преди месец, без персонал, закупува най-големия комбинат в България. След това излезе информация, че банка с 59 млн. евро финансира тази фирма и в този момент ние започнахме проверка. "Два часа по-късно обаче от банката обявиха, че са осигурили цялата сума по сделката", коментира още Стефанов.

В този момент произходът на парите вече е ясен и проверката на НАП е прекратена. Работа е на банковия надзор да провери дали кредитите са обезпечени, коментира шефът на данъчните. "НАП я интересува да си вземе близо 80 млн., които "Кремиковци" ни дължи. Ние слагаме тази фирма под постоянен мониторинг", обяви още Стефанов. 

По-интересното е как тази фирма без никаква история получи такъв голям заем. Собствениците на банката казаха, че в доста страни така се правело. Банките обикновено искат гаранти, служебни бележки и т.н., но това е от компетенцията на банковия надзор, заяви Стефанов.

В ефира на bTV Стефанов коментира и други нашумели проверки - на певци, футболисти и политици. По негови думи където започнат проверки стават и най-изрядните платци. "Очакваме около милион данъци от няколко от най-известните певци", обясни данъчният, но не уточни имената на задължените лица.

Що се отнася до проверките по бензиностанциите Стефанов заяви, че след началото на кампанията за проверките са отчетени ръст на оборотите с 24 млн. лева, при положение, че е имало 2 млн. тона по-малко петрол и като потребление, и като отчет. Това означава, че е имало доста кражби на гориво.

"Изведнъж се появиха 40 нови бензиностанции, които не са известни на когото и да било, появиха се от нищото. Сега като направим проверки като вържем резервоарите и като направим и софтуерен продукт между митниците и НАП, надявам се вече незаконната търговия с горива да спре", категоричен бе Стефанов.

Водещи

Най-четени