Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ, според ексшефа на Сметната палата 10.08 | 18:00

Забавените одити са само в една от дирекциите на Сметната палата, уточни Цветан Цветков

От iNews

Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора на банката с кредитополучателя, размера на кредита, обезпечението, датата, на която е сключен контракта и условията, при които ще се връщат парите. Това заяви бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на предаването "Твоят ден” по NOVA NEWS по повод забавените одити, които стоят "на трупчета”.

Той заяви, че Фондът за гарантиране на влоговете не е действал много адекватно при обявяването на несъстоятелност на КТБ. "Няма информация какви пари е предоставила КТБ, за да може те да се изискат. Липсва информация за ценни книги и други активи”, обясни Цветков.

"Фондът не е упражнявал достатъчно ефективен контрол върху упражняване правомощията на синдиците по осребряване имуществото на КТБ и попълване несъстоятелността на банката”, каза Цветан Цветков.

В същото време е забавено приемането на Одитния доклад за Фонда за гарантиране на влоговете. "Отговорът за това забавяне трябва да дадат ръководилите Сметната палата в периода февруари-юли 2023 г. Ако аз не бях освободен като председател на Сметната палата, този доклад щеше да бъде приет през март, а той бе приет на 28 юли. В този интервал от време бе назначен за втори 4-годишен мандат председателят на Фонда и Димитър Радев бе преизбран за управител на БНБ. Радев пък номинира зам.-председателя на УС на Фонда”, обясни Цветков, който ръководеше Одитния орган от март 2015 г. до 20 януари 2023 г.

Цветков обясни, че забавянето на някои одити е само от една от дирекциите на Сметната палата. Отговорността за своевременното извършване на инспекциите пък носят зам.-председателите на институцията.



 

Водещи

Най-четени