„Литекс Моторс“ изнася 460 автомобила догодина за Италия 16.12 | 13:34

Създават шоурум на Great Wall в центъра на Ловеч

От Десислава Маданска

През следващата година в завода на "Литекс Моторс" трябва да бъдат произведени 460 автомобила, които са предназначени за износ за Италия. Това заяви Илия Терзиев, изпълнителен директор на компанията.

Той обясни, че сега се изпраща първата партида от 75 автомобила Great Wall за италианския пазар, като за там са произведени общо 150.

"България отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи  произвеждат нещо за Европа, горд съм, че момчета и момичета в момента, а и други бъдещи техни колеги и съученици, когато направим 50-хилядния автомобил в тази сграда, ще могат да гледат на Европа оттук нататък не само като туристическа дестинация, а да изкарват прехраната си тук на тази земя, в този завод", заяви Терзиев пред натоварените тирове с автомобили, информира БТА. 

Терзиев посочи, че има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия.

Той отчете, че компанията работи с Македония от една година и изрази надежда до края на 2014 г. да има подписан договор и с Турция.

Изпълнителният директор на компанията посочи още, че до момента в завода са произведени 2170 автомобила, като се предвижда в центъра на Ловеч да бъде създаден шоурум на Great  Wall. 

Икономическият министър Драгомир Стойнев, който също присъства на церемонията, посочи, че е важно, че "Литекс Моторс" е наела толкова млади хора и те са предпочели да останат да работят в България.

"Важно е, защото без млади хора, без обучени кадри ние трудно можем да вървим напред.  Считам, че с тази реформа, която правим в образованието и въвеждането на дуалната система, евентуално можем да имаме пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица", заяви Стойнев.  Той бе категоричен, че страната ни е тръгнала по пътя на икономическия растеж, което се потвърждавало и от всички международни институции.

Преди да си тръгне министърът изпробва най-новия модел Great Wall Н6. Производството му е започнало преди две седмици. Първите пет автомобила вече са продадени.

Водещи

Най-четени