"Лукойл България" отвърна на атаките на Иван Костов 01.03 | 13:50

По негово време беше подписан договора за приватизация на "Нефтохим Бургас"

От Ивайло Ачев

Изявленията на лидера на ДСБ Иван Костов по повод цените на горивата у нас и положението на "Лукойл България" на българския пазар предизвикаха остър отговор от страна на голямата компания.

От парламентарната трибуна Костов заяви, че заради монопола на "Лукойл" у нас цените на горивата са по-високи, отколкото тези във Франция. От енергийния гигант оборват това твърдение, като посочват, че литър бензин във Франция е 1,627 евро, а литър дизел е 1,423 евро. В левове това означава 3,184 лева за литър бензин и 2,78 лева за литър дизел.

Друг аспект, в който Костов атакува "Лукойл", е измервателната апаратура за движението на течните горива. От "Лукойл" припомнят, че с проверка на Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите (НАП) е установено, че налице са всички необходими устройства за контрол.

Костов каза още, че "Лукойл" е "монополизирал цялата база за съхранение, почти 80% от базата за съхранение на течни горива”. От компанията дават статистика, според която нейна собственост са 400 хил. кубични метра складов обем горива от общо 1,5 млн. кубични метра в България.

От "Лукойл България" напомнят, че именно ръководеното от Костов правителство подписа приватизационния договор за "Нефтохим-Бургас" и гарантира с подписа си защитата на интересите на държавата и пазара. Условията по този договор никога не са променяни - "Лукой Нефтохим Бургас" е единствен производител на горива в България.

Водещи

Най-четени