"Лукойл" още не били вързали уредите си към митниците 26.04 | 16:31

Тръбни отклонения заобикаляли сензорите за контрол

От Десислава Янкова

В нито един от складовете на "Лукойл България" монтираните измервателни уреди не са минали метрологичен контрол и не предават информация към системите на Агенция "Митници". Това заявиха от ведомството за iNews.

По притеснително обаче било установяването на тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите.

От ведомството обаче не посочиха какво количество суровина може да минава от там, без да бъде отчетено.

Срокът, в който нефтената компания трябваше да приведе дейността на петролните си бази и петролопроводите в съответствие с изискванията на Наредба № 3 бе 31 март тази година. Дотогава компанията трябваше да монтира измервателните уреди за влизащите и излизащите петролни продукти в базите, съоръженията да минат технически контрол и да бъдат свързани със системата на митниците.

Агенцията е изпратила заключенията си от проверките както на "Лукойл", така и на финансовия министър Калин Христов.

От митниците обясниха, че очакват компанията да каже в какви срокове може да приведе базите си в съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. След това ще бъде изготвен график за съвместни проверки.

От "Лукойл" коментираха, че задължително в момента на тестването на уредите трябва да са налице 3 условия – по продуктопровода действително да тече гориво, да има митнически екип и да има специалисти за метрологичен контрол.

За провеждането на тестове от компанията канили митниците да изпрати свои екипи, но такива не били изпратени.

Агенцията обаче нито приемала графиците, нито предлагала свои, а не изпращала и служители. Същевременно ведомството посочвало липсата на резултати от такива тестове като основание да не одобри контролните точки.

"Категорично се потвърди, че Агенция "Митници” не желае да проведе по установения ред процедурата по одобряване на допълнителните контролни точки в данъчния склад на "Лукойл-България” и препятства с чисто бюрократични методи привеждането им в работен режим", посочват от компанията.

В момента се изготвя подробен доклад за действията на агенцията, който ще бъде предоставен на премиера Марин Райков, казват още от "Лукойл".

В понеделник изпълнителният директор на агенцията Ваньо Танов отне лиценз на "Лукойл" за склад в Бургас. Става дума за "Продуктопроводи – продуктопровод от "Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци”.

Ден по-късно обаче Административният съд в София спря предварителното изпълнение на заповедта. На практика това означава, че компанията продължава да работи без лиценз, а самото дело по същество – дали законово е отнет лиценза, ще бъде гледане по-късно.

Проверките в складовете на компанията от служители на агенцията започнаха преди два дни. 

От "Лукойл" съобщиха, че в проверките ще се включат експерти от международната компания SGS, които трябваше да изготвят втора независима оценка.

От компанията вчера съобщиха, че според нея в базите на "Лукойл" са монтирани нужните измервателни уреди, които могат да предават информация към агенцията.

Водещи

Най-четени