"Манчестър Юнайтед" излиза на борсата 04.07 | 11:13

Отборът пуска свои акции на борсата в Ню Йорк, за да чисти дългове

От Ралица Стоянова

Английският футболен гранд "Манчестър Юнайтед" ще извърши своето първичното публично предлагане (IPO) на Нюйоркската фондова борса. Очаква се отобрът да събере до 100 млн. долара, информира Reuters. 

Целта на листването е изчистване на част от задълженията на отбора, които към март тази година са 663 млн. долара.

"Само бъдещето ще покаже колко ще спечели футболният клуб в САЩ, където този спорт не е толкова популярен. Идеалното място, на което "Манчестър Юнайтед" може да се листне, е Лондон", смята анализаторът Джей Ритер.

След края на предлагането собственикът на отбора -  фамилията Глейзър, ще продължава да взима решения в английския клуб. Това е така, тъй като техните акции имат 10 пъти по-голяма сила при гласуване, отколкото ценните книги, които ще бъдат търгувани.

Миналата година футболният клуб обяви планове да се листне на борсата в Сингапур. В крайна сметка идеята, която трябваше да акумулира 1 млрд. долара, беше отхвърлена преди месец. Като причина за решението от клуба посочиха неблагоприятните условия на пазара.

Клубът от стадион "Олд Трафорд" е позната марка по целия свят. Той е оценяван от списание Forbes на повече от 2,24 млрд. долара, което го прави най-скъпият в света.

Водещи

Най-четени