„Мини Марица-изток“ остават без пари, не изключват режим на тока 10.11 | 15:46

Синдикатите в предприятието искат среща с Борисов и държавна гаранция за новия заем на БЕХ

От iNews.bg

Най-голямото въгледобивно предприятие у нас – държавното "Мини Марица-изток" остава без пари, не може да плаща задълженията си и е на крачка от спиране на работа. Причината е в междуфирмената задлъжнялост в родната енергетика, от която една от най-страдащите компании е именно тази.

Държавният въгледобивен комплекс дължи към своите доставчици около 80 млн. лв. В същото време обаче "Мини Марица-изток" има да получава около 370 млн. лв. четирите ТЕЦ-а, на които доставя въглища – държавната "Марица изток 2", частната "Брикел" и американските "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". От своя страна обаче тези централи не получават редовно дължимите им от НЕК пари за произведената електроенергия. Само към двата американски ТЕЦ-а борчът вече надхвърлят 900 млн. лв.

Проблемите бяха обсъдени на извънредно заседание на Националния стачен комитет при КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" в Раднево. От синдиката настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят лично с проблемите в енергетиката. Те заявиха, че не искат да дестабилизират държавата чрез национални стачки, но коментираха, че пътят до протестите може да се окаже много кратък във времето.

Решението на проблема е в капитализиране на НЕК, така че да може да покрие задълженията си. За тази цел КЕВР промени методологията си за ценообразуване, така че общественият доставчик да не работи на загуба, каквато беше практиката през последните години. Която докара НЕК до фактически фалит. Този механизъм обаче изисква време, докато проблемът с взаимните задължения в сектора вече придобива застрашителни размери.

Затова министърът на енергетиката Теменужка Петкова предприе поредица от мерки за спешно решаване на проблема. Първо, организира осигуряването всеки месец през БЕХ на необходимите суми - около 22 млн. лева, за изплащане на заплатите в мините. Още преди това Петкова инициира преговори с американските централи, в резултата на които бе подписано споразумение за намаляване на цената за разполагаемост.

Нетният ефект от него ще бъде ежегодно намаляване на разходите на НЕК със 100 млн. лв., което за оставащите години на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове означава спестен финансов ресурс за държавната компания от близо 1 млрд. лв. - сума, която безспорно ще подобри състоянието на държавното дружество. И, заедно с приходите от по-ефективната търговска дейност, ще способства за регулярното разплащане с контрагентите по-нататък.

Изрично условие да влезе в сила споразумението обаче е НЕК да изплати до стотинка задълженията си към ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Само по себе си плащането на дължимите към двете централи над 900 млн. лв. ще отпуши плащанията в сектора - двете централи ще могат веднага да покрият задълженията си към "Мини Марица-изток", а мините от своя страна - да платят на работниците и доставчиците си.

Единственият начин да се осигури необходимата сума, за да извърши НЕК тези плащания, е компанията майка БЕХ да изтегли заем от 650 млн. евро. Държавният холдинг обяви обществена поръчка за избор на кредитори. И тук процедурата забуксува. Защото двамата кандидати, които заявиха интерес, искат държавна гаранция за кредитите. А министърът на финансите Владислав Горанов отказва да предостави гаранция, въпреки заложения в Бюджет 2016 достатъчно висок таван за държавния дълг - 5.3 млрд. лв.

Така енергийната система в момента е поставена в риск, страната ни рискува да се превърне отново в дискотека - нещо, което не се е случвало повече от две десетилетия. Това е огромен риск за националната сигурност изобщо - ще пострадат тежко и индустрията, и обикновените граждани. А не е тайна, че дръпването на шалтера е от нещата, които клатят, а могат и да свалят правителства.

Въпросът е какво по-важно за финансиране има, та министър Горанов така упорито не дава да се гарантират кредитите, които са спасителната сламка за енергийната система и сигурността на страната и са само една пета от дълга, който може да си позволи страната ни, без да има какъвто и да било проблем за финансовата стабилност.

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени