„Мини Марица-изток“ с модерни багери за пръв път от 27 години 20.05 | 13:50

Ликвидирането на дълговете между НЕК и US ТЕЦ-овете гарантира инвестициите във въгледобивното предприятие

От iNews.bg

След разплащането между НЕК и американските ТЕЦ-ове в комплекса "Марица Изток" и ликвидирането от тяхна страна на дълговете им към държавното въгледобивно предприятие в района, което ги захранва, инвестициите в "Мини Марица-изток"(ММИ), които досега бяха под въпрос, вече са гарантирани. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова, която участва в подписването на договорите за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на два роторни багера от типа SRs 2000 и SRs 200 в предприятието. По думите й контракт за оборудване с такива параметри не е подписван от 1989 г.

"За правителството е много важно минната индустрия, като гръбнак на енергийния отрасъл за страната, да е обезпечена", каза още Петкова. След разплащането между Националната електрическа компания и двете американски топлоелектрически компании, преодоляхме проблема с междуфирмената задлъжнялост в сектора. В допълнение и общините, на чиято територия се извършва концесионната дейност, получиха забавени от 2012 г. плащания. Общините Раднево, Симеоновград, Тополовград и Гълъбово получиха общо над 20 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов подчерта, че ММИ в момента са финансово обезпечени и могат да извършват инвестиционната и ремонтната си дейност.

Проектирането, разработването и въвеждането в експлоатация на двата нови роторни багера SRs 2000 и SRs 200 е на стойност 26 млн. евро без ДДС. Половината от тази сума е осигурена от Международния фонд "Козлодуй", а другата половина са собствени средства на дружеството. Багерът SRs 2000 ще работи по разкривката. Неговата производителност е около 6000 куб. м. на час, а на SRs 200 до 1000 куб. м. на час. Изпълнител по проекта е консорциум между полското дружество Famur S.A. и "Българска енергетика" АД, избран чрез тръжна процедура по правилата на ЕБВР, която е администратор на средствата от фонда.

До момента консорциумът е извършил рехабилитация на пет багера в ММИ. Договорът предвижда въвеждането в експлоатация на двата нови багера в срок до 3 години. Представителите на консорциума от полска стана благодариха на министър Петкова за инвестирането в ново оборудване и изразиха увереност, че секторът е стабилизиран и ще продължи своето устойчиво развитие.

Водещи

Най-четени