"Набуко" ще тръгне "рано или късно" 10.01 | 13:33

Строежът на българския участък от газопровода започва до края на юни

От Петър Чернев

Най-късно до края на юни ще започе строежът на българския участък на проекта "Набуко-Запад” . Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на комитета "Набуко”, което се проведе в София, информира Econ.bg.

 

"Които искате, добре дошли сте да участвате във финансирането и изграждането. Мислете. Рано или късно "Набуко” ще тръгне. Тогава ще ви го продаваме (газа - бел.авт.) скъпо”, каза Борисов. 

Той добави, че страната ни настоява за срокове, в които да се започне работа.

До края на следващата седмица акционерите в азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2” ще придобият 50% от дяловете в дружеството Nabucco Intenational. Останалата половина ще останат собственост на досегашните акционери, които ще запазят своя относителен дял. Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.  

По повод дължината на участъка - общо 424 км, Добрев уточни, че първо ще бъдат построени 75 километра. При негативен сценарий за доставките на газ от Азербайджан те ще бъдат използвани в интерконекторната връзка с Турция. Участъкът ще се строи от съвместна компания със седната ни държава.

При желание за участие в него ще могат да се включат и други държави. Това обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Компанията, която ще строи интерконекторната връзка, ще представлява инвестиционно предприятие. Няма да има нужда в нея да бъдат апортирани недвижими имоти или активи.

До края на юни ще стане ясно къде ще бъдат използвани количествата природен газ от находището "Шах Дениз 2”. "Това, че акционерите в находището ще вземат 50% от "Набуко”, не означава, че е взето решение относно "синьото гориво”. Както е известно, към него интерес имат и инвеститорите в проекта ТАНАП, който трябва да заработи през 2017 г. и да пренася газ от Азербайджан през Турция до Европа, обясни Добрев. 

Водещи

Най-четени