(Не)справедливост! Беднякът получава 10 пъти по-малко от богатия 09.12 | 18:01

В развитите страни неравенството е нараснало значително, сочи доклад на ОИСР

От Мина Стойчева

10% от най-заможните граждани в развитите държави печелят средно по 9,5 пъти повече от най-бедните. През 1980 г. разликата е била 7 пъти. Това показва изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава BBC.

Според него неравенството по отношение на доходите в някои развити държави се е задълбочило сериозно пред последното десетилетие. 

Данните сочат, че във Великобритания, например, растящото неравенство е коствало средно по 9 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната между 1990 и 2010 г. В същото време до загуба на 7 процентни пункта е довело то в САЩ. Единствените страни, в които неравенството е било ограничено в последните години, са Гърция и Турция.

"В 34 държави, които членуват в организацията, разликата в доходите между богатите и бедните хора е достигнала най-високото си равнище за последните 30 години", пише в документа на ОИСР.

"Липсата на инвестиции в образованието са ключовият фактор, който стимулира нарастването на неравенството", посочват от ОИСР. "Ограничените възможности в тази област водят до по-малко алтернативи за социална мобилност и в същото време възпрепятстват развитието на индивидуалните умения", се казва още в доклада.

Водещи

Най-четени