"Подкрепа" иска спешна среща с правителство и работодатели заради поскъпването 30.07 | 08:40

От синдиката искат индексация на заплати и пенсии

От Андриян Георгиев

Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа” ще заседава днес (30 юли), като ще поиска спешна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във връзка с с поскъпването на живота в страната. Това каза Мика Зайкова, финансов експерт от КТ "Подкрепа”.

Според синдиката е необходимо да се вземат спешни мерки, за да се стабилизира положението. 

"Нашето предложение, поне в суров вид е, минималната работна заплата да се увеличи още от септември и то чувствително. Т.е. това, което сме предвидили през 2013 г., минималната работна заплата да стане 330 лв. - още през септември 2012 г., а пенсиите трябва непременно да се индексират, ако не искаме наистина да ни обвинят в геноцид, поне с 15% и от 1 януари 2013 г. - с още 10%”, обясни Зайкова пред агенция "Фокус".

Според "Подкрепа" едва 20% от домакинствата успяват да се издържат нормално, защото 75% от хората са работещи бедни.

"Това са хора, които работят 8 часа, полагат своя труд и получават толкова мизерни заплати, че не могат да си покрият най-елементарните нужди. Сивата икономика се разраства, т.е. все повече хора получават заплати, близки до минималните осигурителни прагове и минималната заплата, но това е нетърпимо”, каза още Мика Зайкова. 

Проблем било и това, че млади и образовани хора напускат страната.

"Тези умни, млади хора, с добро образование, те просто си тръгват. Тръгват си, защото ние нищо не им предлагаме. Ще останем само старците и нискообразованите и понеже няма да има високообразовани, старците ще трябва да работим до 100 години, защото тази държава ще загине”, коментира Зайкова. 

По отношение на 300-те хил. български граждани, които ще получат енергийни помощи, Зайкова обясни: "Тези 300 хил. са хората, които са пред умиране, които са на прага на бедността, и на прага на мизерията или под него, а останалите? Останалите са точно тези – работещите бедни. Трябва да се направи нещо спешно за доходите им”.

Водещи

Най-четени