„Росатом“: Без ядрена енергия Парижкото споразумение трудно изпълнимо 08.06 | 14:24

Вече половин век България е успешен партньор на „Росатом“, отбеляза Вадим Титов

От iNews.bg

Директорът на регионалния център на "Росатом" за страните от Централна Европа Вадим Титов направи презентация при откриването на ХVІ Международна конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност", организирана от Български атомен форум БУЛАТОМ. По време на събитието той представи международните проекти на руската държавна корпорация и разказа за руско-българското сътрудничество в ядрената сфера.

В началото на изказването си презентаторът отбеляза, че атомната енергетика, тъй като е безвъглеродна, може да стане основа за световния енергиен баланс в рамките на постигането на целите по намаляването на изпускането на CO2 в атмосферата и задържане на нарастването на глобалната температура според Парижкото споразумение COP 21. Освен това ядрената енергетика може да осигури базово натоварване. Невисоката й и най-важното предсказуема стойност на електроенергията помага за развитието на промишлеността и икономиката на страните. Според Международната агенция за енергетика за осигуряването на безвъглероден баланс, делът на атома в световната енергетика трябва да се увеличи от 11% на 18% до 2040 г. Вадим Титов подчерта, че през 2016 г. в света са въведени 10 гигавата нови ядрени мощности, като два енергоблока са били въведени в експлоатация от "Росатом". "За последните 7 години ние построихме 8 енергоблока в Русия и в чужбина. Т.е. ние ежегодно сме въвеждали по един енергоблок, а през 2016 г. "Росатом" е пуснал два енергоблока – Втори енергоблок на АЕЦ "Куданкулам" в Индия и Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2, който е и първият в света от поколение "3 плюс". Това е най-съвременният енергоблок и за пръв път е реализиран в Русия", заяви Титов.

Той отбеляза, че руската държавна корпорация "Росатом" днес е световен лидер в строителството на АЕЦ, като в момента реализира проекти за изграждането на 34 енергоблока в страните от Европа, Близкия Изток и Северна Африка, както и Азиатско-Тихоокенаския регион и 8 енергоблока в Русия. А чуждестранният поръчков портфейл на компанията за 10-годишен период надхвърля 130 милиарда долара. Титов подробно разказа за текущите чуждестранни проекти на "Росатом" в Унгария, Финландия, Турция, Беларус, Индия, Бангладеш, Китай, Йордания и Боливия. Той отбеляза, че проектът за изграждане на два енергоблока на унгарската АЕЦ "Пакш" е получил финалното одобрение от Европейската комисия през март 2017 г. и е преминал в активна фаза на реализация. Проектът е получил и екологичен лиценз на втора инстанция и лиценз за строителната площадка. В настоящия момент се провежда подготовка за непосредствения старт на изграждане на АЕЦ.

На площадката на АЕЦ "Ханхикиви" във Финландия се извършват дейностите от подготвителния етап за строителство на централата, в това число по изграждане на инженерни мрежи, строителство на инфраструктура и взаимоспомагателни сгради. Говорейки за проекта в Индия, Титов уточни, че през 2016 г. "Росатом" е пуснал Втори енергоблок на АЕЦ "Куданкулам". В момента се изграждат Трети и Четвърти енергоблок на централата. През лятото се очаква изливането на първия бетон на Трети енергоблок. "Радваме се, че нашето сътрудничество с индийските партньори се разширява буквално с дни – на 1 юни бе подписано генерално рамково споразумение за строителството на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ "Куданкулам"", подчерта презентаторът. Съвместно с китайската страна са изградени и се експлоатират Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ, извършва се строителството на Трети и Четвърти енергоблок на централата. Пускането е планирано за 2018 г.

В заключение, Титов разказа за сътрудничеството на Русия и България в областта на ядрената енергетика. "България вече повече от 50 години е важен партньор на "Росатом" в атомната сфера. Повече от 40 години ние без прекъсване доставяме ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", заедно решаваме задачите по модернизацията и повишаване на мощността на Пети и Шести енергоблок. Особено ми е приятно, че нашето взаимодействие придобива и нови форми. С финансовата подкрепа на сервизното подразделение на "Росатом" - АО "Русатом Сервис" в град Козлодуй бе построена съвременна детска площадка. Тя бе открита на 11 май тази година. Ние високо ценим партньорските отношения с българските колеги. Уверен съм, че нашето сътрудничество ще се развива и по-нататък, обхващайки нови сфери и проекти", отбеляза още Титов.

Водещи

Най-четени