"Росатом" готова с алтернативни маршрути за гориво 06.03 | 15:21

Те ще влязат в сила при необходимост

От Десислава Маданска

Предприятията на Държавна корпорация "Росатом" имат готовност да използват нови маршрути и алтернативен транспорт за доставката на ядрено гориво до България в случай на необходимост. Това заяви Василий Константинов, вицепрезидент на ТВЕЛ, компанията за гориво на "Росатом".

Той отчете, че "Росатом" изпълнява в срок всички задължения по доставката на свежо ядрено гориво и обратното извозване на отработено ядрено гориво към чуждестранните си партньори.

"Независимо от забраната за движение на железопътни композиции, натоварени с продукция, свързана с ядрения горивен цикъл през територията на Украйна, която беше издадена от Държавния комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 година, компанията за гориво на "Росатом” - "ТВЕЛ” ще изпълнява своите задължения по доставката на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ”, каза Константинов.

По думите му компанията продължава да работи в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори и те са се отнесли с разбиране към промяната на маршрута.

Според официалния представител на "Росатом” Сергей Новиков, за своевременната доставка на ядрено гориво от Русия е възможно да бъдат използвани варианти, алтернативни на маршрута през Украйна. По думите му те могат да се различават както от географска, така и от логистична гледна точка.

Експерти на "Росатом" отбелязват, че при необходимост компанията има вариант за транспортиране на горивните елементи със самолет по алтернативни маршрути.

По думите на Йозеф Белач, генерален директор на ALVEL, която осъществява мониторинг на доставките на руско ядрено гориво за чешките АЕЦ, не се предвижда никакво извънредно развитие на ситуацията.  

Водещи

Най-четени