„Росатом“ започна "зелена" преработка и на отработеното гориво от реактори ВВЕР-1000 30.05 | 14:50

Абсолютно същите ползват работещите блокова в АЕЦ „Козлодуй“

От iNews.bg

​Руската корпорация "Росатом" започна "зелена" преработка и утилизиране и на отработеното ядрено гориво от реактори ВВЕР-1000. "Горно-химически комбинат" (ГХК), част от "Росатом", успешно извърши пилотна преработка на отработен и ядрени касети от реактор ВВЕР-1000 на руските АЕЦ.

"Приключихме научно-изследователските и опитно-конструкторски дейности. В тези рамки обработихме първата реално отработена топлоотделяща сборка от реактор ВВЕР-1000 от Балаковската АЕЦ", заяви Пьотр Гаврилов.

Това е революционно достижение за ядрената индустрия, твръдят експерти. Ефективността на уникалната технология, която не представлява риск за околната среда, бе напълно потвърдена. ГХК е готов да започне плановото преработване на отработено ядрено гориво от ВВЕР-1000, заяви генералният директор на предприятието Пьотр Гаврилов.

Преработването на ОЯГ е високотехнологичен процес, който цели минимализирането на радиационната опасност на ОЯГ, утилизиране на неизползваните компоненти, отделяне на полезните материали и осигуряване на по-нататъшното им използване.

​Производството на реактори ВВЕР-1000 започва след 1975 г. и днес са едни от най разпространените в световен мащаб. Двата хилядника в АЕЦ "Козлодуй" - Пети и Шести енергоблок също са от този тип.

Водещи

Най-четени