„Росатом“ построи и включи трети блок на АЕЦ „Тянван“ само за 5 години 02.01 | 15:16

Вече няколко дни китайските потребители използват ток, произведен от него

От iNews.bg

На 30 декември 2017 г. се състоя енергийното стартиране на Трети енергоблок на АЕЦ "Тянван", която се изгражда в Китай по руски проект с реактори ВВЕР-1000. Строителството на втората част от централата, включващо блок 3, се провежда с участието на специалистите от Групата компании ASE (част от инженеринговото подразделение на руската корпорация "Росатом"). Енергоблокът подаде първите киловати електроенергия в енергийната система на страната.

В съответствие с полученото разрешение от китайския регулатор, реакторът на Трети енергоблок бе въведен на ниво на мощност от 25%, след което бе осъществен тласък на турбината и бяха проведени електрически тестове на системата за възбуждане и подаване на мощност. Резултат от дейностите е включване на енергоблока към енергосистемата. Всички системи са работили в щатен проектен режим.

"Енергийното стартиране на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е събитие от световно значение и поредна крачка към укрепване на руско-китайското сътрудничество. Строителството на Трети и Четвърти енергоблок се осъществява в рекордни срокове и може да бъде отличен пример за международно енергийно сътрудничество. Ние изцяло приветстваме инициативата на китайските партньори да развиват технологиите в областта на мирното използване на атома и ще се радваме да окажем подкрепа при реализиране на нови съвместни проекти", отбеляза първият заместник генерален директор и директор на блока по развитие на международния бизнес на руската корпорация "Росатом" Кирил Комаров.

Следваща стъпка е проверка на работата на реактора на ниво на мощност от 200 мегавата. След това ще бъдат проведени динамичните тестове на ниво на мощност от 50%, 75% и 100%. След успешното провеждане на тестовете на 100% ниво на мощност ще бъдат проведени демонстрационни изпитания при непрекъсната работа на енергоблока при номинално натоварване в продължение на 100 часа. След завършване на тестовете ще бъде извършено предварително приемане на енергоблока, което ще постави начало на двегодишния гаранционен период на експлоатация на Трети енергоблок на АЕЦ "Тянван".

"Трети енергоблок е пуснат пет години след началото на строителството. Проектът за изграждане и въвеждане в експлоатация на втори ред на Тянванската АЕЦ се реализира отлично според финансовите, времевите и качествените показатели. И това ни дава право да говорим за начало на серийна реализация на проектите на "Росатом" и потвърждава лидерството на руските технологии на световния пазар за строителство на АЕЦ. Първите два енергоблока на Тянванската АЕЦ, построени от нас в сътрудничество с китайските колеги, вече успяха да докажат своята ефективност и безопасност. Уверени сме, че и Трети и Четвърти енергоблок на централата също ще работят стабилно и надеждно", заяви президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.

Водещи

Най-четени