„Росатом“ създаде с холандци обща компания за вятърни турбини 01.12 | 13:43

Новото предприятие RedWind ще доставя оборудване за ВЕИ-централи

От iNews.bg

АО "НоваВинд", компанията на "Росатом", отговаряща за проектите в областта на вятърната енергетика и холандският производител на вятърни турбини Lagerwey създадоха съвместното предприятие RedWind. Това бе съобщено в Амстердам на изложението WindEurope от генералния директор на АО "НоваВинд" Александър Корчагин и изпълнителния директор на Lagerwey Хюб Морелис.

За генерален директор на RedWind бе назначен Емин Аскеров, заместник-генерален директор на АО "НоваВинд", а поста управляващ директор на RedWind пое Шурд Сибург Шордсма, който отговаря за лицензионната дейност в Lagerwey.

RedWind ще отговаря за маркетинга, продажбата и доставката на вятърни турбини "до ключ" и последващата им поддръжка. Компанията ще се заеме с реализирането на програмата за локализация на производството. Съвместното предприятие ще отговаря за квалификацията на доставчиците и договарянето на компонентите за производствената площадка на АО "НоваВинд" във Волгодонск. Действащата производствена програма предвижда доставка на 388 вятърни турбини за съвместните предприятия на страните до 2022 г. АО "ВетроОГК" ще бъде собственик на строящите се вятърни паркове и доставчик на електроенергията.

Lagerwey ще осигури на руския партньор трансфер на технологиите за производство на вятърни турбини с мощност 2,5 МВт и 4,5 МВт и ще сподели компетенциите си в областта на създаване на вятърни паркове. Холандският партньор ще помогне на RedWind за обучението на персонала, необходим за производството на вятърни турбини и експлоатацията на ветропарковете. Lagerwey ще доставя и компоненти за първите 60 вятърни турбини.

2009096

Водещи

Най-четени