"Роснефт" може да получи 1,5 млрд. рубли държавна помощ 08.09 | 11:45

Парите ще бъдат използвани за покриване на задълженията на петролната компания

От Мина Стойчева

Руската петролна компания "Роснефт" може да получи заем от 1,5 млрд. рубли от държавата. Целта на подобно финансиране ще бъде покриването на задълженията на фирмата. Това обяви премиерът на страната Дмитрий Медведев в интервю за "Ведомости".

"Тази цифра наистина изглежда впечатляваща, но няма всичките пари да се отпуснат в рамките само на година. Наскоро проведох среща с инвеститорите в "Роснефт". Компанията се нуждае от този заем, за да поддържа нивото на своето производство, тъй като изплаща сериозни данъци към бюджета", коментира министър-председателят.

С този заем компанията ще може да се справи с трудната ситуация при евентуалното й влизане в списъка с нови санкции, който трябва да бъдат гласувани от Брюксел срещу Москва. Вероятно ограниченията ще се отнасят за привличането на дългосрочно финансиране на европейските пазари за контролирани от руската държава петролни компании, включително "Роснефт”.

 По отношение на това дали компанията ще бъде в състояние да върне отпуснатия заем, Дмитрий Медведев коментира: "Нямам никакво съмнение в представянето на компанията в средносрочен и дългосрочен план. Инвестицията със сигурност ще се изплати".

Водещи

Най-четени