"Силезия" не е загубила интереса си към ОЦК-Кърджали 21.06 | 11:42

А металурзите пък блокираха за час възлово кръстовище в центъра на града

От Ивелина Георгиева

Консорциумът "Силезия" проявява най-сериозни намерения към ОЦК Кърджали на този етап, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той уточни, че техните планове са да вземат предприятието под наем за определен период от време, но с опция за закупуване след това.

Добрев уточни, че намеренията им са да го наемат за година, година и половина и допълни дали, че трябва да се провери дали това задоволява кредиторите.

Казусът е много тежък, имаше няколко компании, които се интересуваха и все още се водят преговори с тях, посочи още Добрев. По думите му всички имат интерес този проблем да бъде решен в полза на хората и да се запази дейността на дружеството.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не посредничи с банките-кредитори, а се опитва да съдейства между тях и компаниите за намиране на решение, коментира в заключение Добрев. 

Преди седмици от КНСБ коментираха, че полският консорциум "Силезия" е единственият инвеститор, останал да преговаря за наемане на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали.

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров другите двама кандидати - българската компания "Химимпорт" и групата около руската "Уралмаш", са се оттеглили официално.

Същевременно работниците от Кърджали блокираха за час възлово кръстовище в центъра на града заради неяснотата около съдбата на металургичното предприятие. Напрежението от безпаричието и безпомощното състояние, в което се намират работниците ескалира и за малко не се стигна до сблъсъци, информира БТА.

По време на блокадата двама от протестиращите влязоха в кратка физическа саморазправа.

Причината - един от металурзите се провикнал: "Борисов вместо да строи магистрали, да дава пари!", на което активист от КНСБ реагирал бурно и го ударил. Синдикалистът от своя страна се развикал: "Къде са турските депутати, защо нито веднъж не дойдоха при нас?". След като страстите се успокоиха, мъжът обясни, че визирал депутатите от ДПС от Кърджалийския район, които не се интересували от проблема на металурзите.

От днес - 21 юни, започва изготвянето на списък на работниците, които ще търсят неизплатените си заплати по съдебен ред, за да може от КНСБ да осигурят необходимите 150 лв. за завеждане на дело за всеки един от работниците, обяви Иванка Караколева, председател на РКС на КНСБ-Кърджали.

"Никой нищо не казва кой ще е новият собственик, дори и полската "Силезия" да е, кога ще започне да работи завода?", подчерта още тя.

Металурзите обмислят и отправянето на апел за подкрепа в интернет пространството към всички работници в страната, които като тях са станали жертва на некоректни работодатели, в който да се инициира национална подписка и която да бъде изпратена в Брюксел.  

От пресцентъра на КНСБ пък съобщиха, че междувременно банките кредитори на комбината от началото на седмицата започнаха опис на заложеното имущество на "ОЦК" с цел удовлетворяване на вземанията им.

Протест на металурзите от "ОЦК" ще се проведе и утре - 22 юни, от 9.00 до 10.00 ч. на същото кръстовище в града. 

От 25 юни работниците и служителите в комбината ще се възползват от предоставената им възможност от КТ да прекратяват трудовите си договори с "ОЦК" без предизвестие, поради неизплащането на трудовите им възнаграждения, с което ще се създаде предпоставка за екологична катастрофа.

Най-четени