„София Тех Парк“ ще връща у нас талантливите българи 11.12 | 15:47

Бизнесът, научните среди и инвеститорите да припознаят целите си в него, призова Плевнелиев

От iNews.bg

"Това, което виждаме днес е едва първата крачка към една много по-амбициозна цел, която си поставяме – изграждането на икономика, базирана на знанието и задвижвана от устремени предприемачи с иновативни идеи". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемонията по откриването на първия български научно-технологичен парк в София. Той подчерта, че иновациите са механизъм за повишаване на добавената стойност в икономиката ни и постигането на ускорени темпове на растеж. Според него иновациите са една огромна възможност за България и изрази увереност, че имаме капацитета да се възползваме максимално от нея. Лукарски изтъкна, че страната ни е на 25-то място в света по иновационна ефективност в класацията на Глобалния иновационен индекс. И добави, че през последните две години България се утвърждава като една от водещите световни дестинации за развитие на нови високо технологични компании, а София е на трето място в Европа през 2014 г. по броя на старт-ъп компании. Той изрази убеденост, че когато излезе класацията за т.г., отново ще сме в тройката.

"Днес откриваме "София Тех Парк", който без съмнение предоставя истински необходима съвременна иновационна инфраструктура. Но идеята на научно-технологичния парк е много по-дълбока. Амбицията ни е да изградим екосистема, в която да си взаимодействат хора с идеи и такива, които имат уменията и възможностите да ги реализират; да си взаимодействат наука и бизнес, а крайният продукт да са иновации, които създават стойност за икономиката ни", заяви министър Лукарски. Той добави, че "София Тех Парк" е инвестиция в едни по-добри перспективи, чиято реализация тепърва предстои.

Мнението му подкрепи и президента Росен Плевнелиев, който също участва в церемонията. "Информационните технологии, аутсорсинга и автомобилната индустрия се превърнаха в едни от най-бързо растящите сектори в българската икономика за последните години", заяви той. Според него това се дължи именно на българските предприемачи, иноватори, програмисти, на компаниите и на младите хора, които виждат своята перспектива да останат в България. Именно поради тази причина "София Тех Парк" и инфраструктурата, която вече е изградена, не трябва да бъдат края а този проект, а началото. "Фокусът на нашата работа оттук насетне е не кой, а как ще управляваме този проект, за да постигне той амбициозните си цели и да се превърне в център на иновационната екосистема", подчерта държавният глава. И допълни, че след изграждането на тази модерна инфраструктура предстои едно не по-малко предизвикателство. "Ние трябва да вдъхнем живот на това място", заяви президентът и призова бизнесът, научните среди и инвеститорите да припознаят целите и средата, които предоставя "София Тех Парк".

Божидар Лукарски припомни, че научно-технологичният парк нямаше да бъде факт без подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие, за което изрази благодарност на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, която участва в церемонията. Проектът е почти изцяло финансиран по ОП "Конкурентоспособност" 2007-2013, като предоставената безвъзмездна помощ е близо 83.5 млн. лв. В следващия програмен период в "София Тех Парк" се очаква бъдат инвестирани още над 52.1 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност". "Тези параметри са внушаващи, а очакваните резултати – сериозни. Въпреки това смятам, че усилията, които полагат Министерство на икономиката, Управляващият орган на двете оперативни програми и екипът на "София Тех Парк" ще оправдаят тези очаквания", уверен бе министър Лукарски.

Освен президентът Росен Плевнелиев и икономическият министър Божидар Лукарски, в прерязването на лентата на "София Тех Парк" участваха още президентът на Словакия Андрей Киска, еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корица Крецу, премиерът Бойко Борисов, министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер Свобо, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и много други гости и официални лица.

Водещи

Най-четени