"Социални иновации в предприятията" дава заетост на 3 хил. души 25.06 | 13:29

По програмата са отделени 14 млн. лева

От Андриян Георгиев

3 000 души ще бъдат заети по втората фаза на схемата "Социални иновации в предприятията”.

Отпуснатият бюджет по програмата е в размер на 14 млн. лв., които идват по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова днес (25 юни) при откриването на дискусионна среща на тема "Гъвкава заетост”.

"Социални иновации в предприятията" целяла прилагането на иновативни стратегии за развитие на човешките ресурси в предприятията, стимулиращи въвеждането на различни гъвкави форми на заетост. Посредством схемата ще се реализират мерки, гарантиращи устойчива заетост за хората над 55 години, като едновременно с това ще се използва техният професионален опит за провеждане на обучения на работното място и повишаване на капацитета на останалите служители в предприятията.

Зорница Русинова уточни, че по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” се изпълняват множество схеми, насочени към насърчаването на гъвкавите форми на заетост и по-доброто съчетаване на личния и професионалния живот на заетите. В изказването си тя посочи като добър пример схема "Адаптивност”, която дава възможност в условията на криза преминалите на непълно работно време лица да бъдат включени в професионално обучение и да получават стипендии.

Водещи