„Токуда“ и „Сити Клиник“ се сливат, купува ги турска болнична верига 21.04 | 15:38

След сделката болниците у нас вече ще се наричат „Аджъбадем Сити Клиник”

От iNews.bg

Турската болчинна верига "Аджъбадем” (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.) заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата "Аджъбадем Систина” (Acibadem Sistina) обявиха, че са подписали споразумение за придобиването на болница "Токуда" в България и дъщерното й дружество "Токуда Груп и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения у нас "Сити Клиник”. Това съобщиха от болница "Токуда", предаде БГНЕС.

Сделката е за купуването на 100% от групата "Токуда", докато тази със "Сити Клиник" е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите, предаде БГНЕС. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество.

След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания ("Special Purpose Vehicle”) става собственост на "Аджъбадем”, а останалите 23,5% са на акционери от "Сити Клиник”.

"Сити Клиник" е водеща верига от лечебни заведения, създадена през 2010 г., която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. В нея влизат 3 болници и 3 медицински центъра, включително и единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI), заявиха пък от "Сити Клиник".

От там изтъкнаха, че след откриването на новия онкологичен център "Сити Клиник" се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на "Сити Клиник" е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високото качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

"Токуда Груп" пък е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 г. като първата частна болница - 100% собственост на японски инвеститор.

Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Сключването на двете сделки ще доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и ще го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа, става ясно още от съобщението.

 

Така "Аджъбадем" се утвърждава като глобална марка, която се допълва от пазарните позиции, високото качество на обслужване и репутацията на "Токуда" и "Сити Клиник". След сливането здравната група ще продължи функционирането си под името "Аджъбадем Сити Клиник”.  

Водещи

Най-четени