"Топлофикация Шумен" може да остане без купувач 21.03 | 10:30

Израелският инвеститор се притеснява от политическата криза у нас

От Ралица Стоянова

Заради политическата криза и протестите в страната чуждестранен инвеститор има вероятност да се откаже от придобиване на "Топлофикация Шумен" ЕАД.

Израелската фирма Telemenia е на път да спре инвестиция от над 75 млн. евро.

Компанията спечели процедура за приватизацията на общинската "Топлофикация Шумен". "Телемения" беше и единственият участник, подал оферта и внесъл депозит за участие в обявената от община Шумен процедура за приватизация на дружеството.

Останалите три компании, които купиха документация, не бяха подали предложения.

Сделката е на стойност 100 хил. лв. като чуждестранната фирма авансово заплати половината от сумата. Компанията се е ангажирала и да поеме и задълженията на ТЕЦ-а, в размер на 18 млн. лева.

Въпреки подписаното споразумение обаче, притеснени от кризисната ситуация у нас, израелците не са финализирали сделката, става ясно от кореспонденцията им с община Шумен.

"Във второто писмо ни информираха, че имат леки смущения заради процесите, които настъпват в България с падането на правителството и така нататък,” обясни пред bTV заместник-кметът по стопанските въпроси на Община Шумен Митко Киров.

При преговорите за сделката от "Телемения" се ангажираха да инвестират в шуменската Топлофикация 75 млн. евро, сега обаче това намерение е вероятно няма да се осъществи.

По думите на Киров съгласно договора Община Шумен ще направи едномесечно предизвестие, с което ще уведоми компанията инвеститор, че ако до един месец "не извършат всичко това, което се изисква по договора" общината ще го прекрати окончателно.

Междувременно "Топлофикация Шумен" не работи вече втора година.

"Нямаме достатъчно средства, единствените ни доходи за сега са от стари задължения на граждани и фирми, с които водим дела срещу тях или има заведени дела и ги молим да си платят,” заяви директорът на дружеството Петър Петров.

Ако сделката с израелската фирма не се осъществи, вероятно това ще е краят за шуменския ТЕЦ, който дължи и 18 млн. лева на "Булгаргаз". Задължението няма как да обслужва при неработещи мощности.

Водещи

Най-четени