"Транснефт" проучва възможността за петролопровод, заобикалящ България 01.07 | 12:46

Това съобщи ръководителят на компанията Николай Токарев

От Кремена Бедерева

Руската компания "Транснефт” проучва възможността за строителството на петролопровод, който да заобикаля България, съобщи ръководителят на компанията Николай Токарев, цитиран от Интерфакс.

Компанията скоро щяла разгледа въпроса за целесъобразността на бъдещото си сътрудничество с България по проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис”.

"Определям като оскърбление на нашата позиция действията на българската страна. Партньорите не постъпват така. Ние не можем до безкрайност да финансираме този проект. Съвсем скоро ще разгледаме въпроса за целесъобразността на бъдещото си сътрудничество с българската страна”, твърди Токарев, пише бТВ.

Русия, България и Гърция подписаха междуправителственото споразумение за петролопровода "Бургас-Александруполис” през 2007 година. Заради позицията на България, която прекрати финансирането на своята част, проектът забоксува.

iNews припомня, че руското министерство на енергетиката съобщи през юни месец, че е убедено, че с оглед на текущата позиция на българското правителство в близко бъдеще няма да има напредък по проекта за петролопровод "Бургас -Александруполис". Това съобщи тогава руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от РБК.

"Считам, че в рамките на преговорите, които водим с българското правителство, в близко време не може да има движение, но не може да се сложи и край", каза Шматко. Той добави, че точка в тази история трябва да постави българското общество.

РБК припомня, че България трябваше да изплати задълженията си по проекта "Бургас-Александруполис" до 20 март 2011г . Дългът ни по проекта възлиза на 6 млн. долара.

282-километровият трансбалкански нефтопровод "Бургас-Александруполис" трябва да доставя руски нефт в гръцкото пристанище Александруполис през територията на България. Строителството му стана особено актуално покрай разширяването на мощностите на Каспийския тръбопроводен консорциум (петролопровода Тенгиз-Новоросийск) до 67 млн. тона.

Проектът "Бургас-Александруполис" отдавна е предмет на спор между Русия и България, въпреки подписаното споразумение от правителството на Сергей Станишев. 

Освен това българското общество е раздвоено по отношение на екологичната безопасност и целесъобразност на съоръженията, които предстои да се изградят в Бургаския залив. През февруари 2008 г. в региона дори се проведе референдум по въпроса, като въпреки ниската избирателна активност, преобладаващо гражданите гласуваха "против" изграждането на тръбите.


Водещи

Най-четени