“Ужилените“ от „Олимпик“ имат месец и 5 дни да заведат исковете си 24.08 | 10:31

Вчера съдът в Никозия стартира процедурата по ликвидация на фалиралия застраховател

От iNews.bg

В срок от 35 дни от днес клиентите на фалиралата застрахователна компания "Олимпик” трябва да подадат своите искове за изплащане на обезщетения. Законовият срок е посочен в публикувания днес в Кипър пакет от решения за обявяването на компанията в ликвидация, съобщава БНР.

Днес в Официалния вестник на Република Кипър бе публикувано решението на съдия Ангелос Давид от Окръжния съд на Никозия за откриване на производството по ликвидация на "Олимпик”, което бе взето на 30 юли.

В съответствие с кипърския закон за начало на ликвидацията се смята 10 август миналата година – датата, когато бе внесен искът за ликвидация на "Олимпик”.

От днес текат законовите срокове по процедурата. Първият е за предявяване на исковете от потърпевшите клиенти, което трябва да стане до 35 дни от днес, 23 август, е посочено в поканата, издадена и публикувана днес от двамата назначени от съда ликвидатори – официалния представител на Република Кипър Спирос Кокинос и Павлос Накузи.

След надлежно обосновано искане от кредитор този срок може да бъде удължен от ликвидаторите, посочи Павлос Накузи.

Днес е публикуван и формулярът, който засегнатите клиенти на "Олимпик” трябва да попълнят и да изпратят до ликвидаторите.

Поради многото клиенти – над 200 000 са потърпевшите застраховани в България, и трудностите с установяване на активите на компанията, които трябва да послужат за удовлетворяване на бъдещите искове, се очаква цялата процедура по ликвидация и изплащане на дължимите суми да продължи над 5 години.

Българската Комисия за финансов надзор се ангажира да поддържа активна комуникация със Застрахователния надзор на Кипър, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси относно защитата на засегнатите лица в България, съобщи КФН.

Припомняме, че при фалита на компанията пострадаха около 200 000 български шофьори, с повече от 9 млн. лв.

Водещи

Най-четени