"УниКредит Булбанк" остава управляващата банка по ФЛАГ 21.11 | 17:47

Новият договор беше спечелен в открита процедура по Закона за обществените поръчки

От Деляна Петкова

През следващите три години "УниКредит Булбанк" ще бъде управляваща банка на "Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ”. Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Финансовата институция участва в открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и е спечелила търга, уточняват още от ведомството.

Банката ще отпуска финансови ресурси, които са необходими за подготовка и изпълнение на проекти по оперативните програми за модернизация на общинската инфраструктура и създаване на модерни и устойчиви местни общности, обясни още изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова.

ФЛАГ е създаден през март 2007 година, кредитната му дейност стартира през януари 2009 година. Тогава беше подписан и първият договор между институцията и "УниКредит Булбанк", чиято продължителност беше три години. 

За този период фондът е партньор на българските общини в процеса на управление на инвестиционни проекти, подкрепяни от фондовете на ЕС. До 30 октомври 2011 г. са подадени 253 искания за кредит на стойност 287 милиона лева.

Вече са сключени 214 договора, чиято стойност е 221 милиона лева, а успешно погасени са 95 кредита за 95 милиона лева.

С помощта на фонда са реализирани проекти по Оперативна програма "Околна среда”, Програмата за развитие на селските райони, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Програмите за трансгранично сътрудничество.

Водещи

Най-четени