„Центргаз“ сменя „Стройтрансгаз“ за строежа на „Южен поток“ у нас 04.08 | 17:25

Санкциите срещу Русия няма да спрат проекта, смята шефът на OMV Герхард Ройс

От Мина Стойчева

Дъщерната фирма на "Газпром" "Центргаз" ще смени избраната за изпълнител на проекта "Южен поток" в България "Стройтрансгаз". "Компанията "Стройтрансгаз” на руския бизнесмен Генадий Тимченко няма да строи газопровода "Южен поток” през България", обяви самият Тимоченко в интервю пред ИТАР-ТАСС.

"Оттегляме се от проекта, а не го поставяме в опасност", каза той и потвърди, че изпълнител на проекта на наша територия ще бъде "Центргаз".

Дъщерната компания на "Газпром" спечели търга за строежа на газопровода "Южен поток" в Сърбия. Когато това стана ясно се появи и информация, че фирмата може да изгради трасето и на българска територия.

През изминалата седмица пък в някои медии излязоха публикации, че "Центргаз" ще замени "Стройтрансгаз", а от своя страна Българският енергиен холдинг (БЕХ) обмисля да одобри получаването на заем за 620 млн. евро от "Газпром".

През май месец компанията "Стройтрансгаз" беше избрана за изпълнител на проекта "Южен поток" в България. Публичният търг беше обявен в края на миналата 2013 г., като в него се състезаваха общо 11 фирми от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.

Междувременно изпълнителният директор на австрийската компания OMV Герхард Ройс подчерта, че новите санкции срещу Москва няма да попречат за изграждането на газопровода "Южен поток". Руският постоянен представител в Европейския съюз Владимир Чижов е на същото мнение. Той коментира, че не вижда никакви пречки за реализацията на проекта, свързани с наложените рестрикции.

Водещи

Най-четени