"Южен поток България" увеличи капитала си 19.08 | 12:00

Дружеството действало въпреки замразяването на проекта, смятат от МИЕ

От iNews.bg

Капиталът на проектната компания "Южен поток България” е увеличен до 397,6 млн. лв. Това става ясно от данните в Търговския регистър и е направено въпреки предприетите от служебното правителство мерки за замразяване на работата по проекта, съобщават от министерството на икономиката и енергетиката.

От ведомството напомнят, че служебният ресорен министър Васил Щонов е издал заповед на 11 август 2014 г., с което нарежда всички действия по проекта да бъдат прекратени до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

От министерството обясниха хронологията със случващото се около проекта.

На 7 август 2014 г. Щонов е изпратил писмо до Българския енергиен холдинг (БЕХ) с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток”. Ден по-късно министърът се среща с изпълнителните директори на "Южен поток България” и БЕХ, като подчертава необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания. На 11 август министърът издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща писмо до Алексей Милер, председател на управителния съвет на "Газпром”, с копие до ръководството на "Южен поток България”, с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България” да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия, свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

На 12 август, в 16:23 ч., ръководството на "Южен поток България” подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Проектната компания е 50% собственост на БЕХ и 50% собственост на "Газпром”. Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно.

Според енергийния министър в служебния кабинет действията на ръководството на "Южен поток България” не защитават интересите на Български енергиен холдинг в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи.

Според информация на ресорното министерство увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Старт на изграждането на "Южен поток” на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България”, се казва в съобщението на министерството.

Припомняме, че през месец юни т.г. Европейската комисия стартира наказателна процедура поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.  

Водещи

Най-четени